כללי משרד המשפטים להצבת מצלמות אבטחה
- דודי שמש
- Jul 4, 2017
- 3 min read
כללי משרד המשפטים להצבת מצלמות אבטחה
אם אתם עומדים בפני החלטה להתקין מערכת מצלמות אבטחה, או אפילו מצלמת אבטחה יחידה, חשוב שתהיו בקיאים בכללים ובתקנות הכפופות לחוק מטעם משרד המשפטים כדי לא לבצע עבירה שעלולה לחשוף אתכם לתביעה. מאמר זה יפרט את הסיבות לחקיקת כללים המוסדרים בחוק וימנה את הכללים המרכזיים ביותר שכל אחד חייב לדעת, בין אם מדובר בבעל המצלמה או באדם שנקלע לפריים הצילום.
הצורך במצלמות אבטחה ברמה לאומית
העידן בו אנו חיים כיום כמעט מחייב את הימצאותן של מצלמות אבטחה במקומות ציבוריים. לאור מגמת הצמיחה ואירועי האלימות המסוכנים במקומות שונים, כורח המציאות מחייבת מנגנון הרתעה שיזהיר עבריינים, פושעים פוטנציאליים ואנשים מן הישוב הנגררים למעשי אלימות. מצלמות אבטחה יכולות לשמש כמנגנון הרתעה ולתרום לסדר אזרחי וחברתי. למרות ההיגיון העומד בבסיס הצבת מצלמות אבטחה, ישנן סוגיות רבות העולות לדיון עם קבלת ההחלטה להציב אותן במקומות ציבוריים שונים. העלייה במקרי אלימות, שוד, קטטות ואירועים מסוכנים אחרים יכולה להתמתן הודות לטכנולוגיות המתקדמות של מצלמות אבטחה המוצבות במקומות ציבוריים. במקרים רבים, הן במערכת המשפט והן בחקירות משטרתיות, התיעוד שהתבצע על ידי מצלמות אבטחה תרם לסגירת תיקים בהצלחה, מאחר והן סיפקו הוכחות חד משמעיות לעבירות המיוחסות לנאשמים. עם זאת, השימוש במצלמות אבטחה עלול לפגוע בזכות לפרטיות של האזרחים. חשש לפגיעה בפרטיות כדי ליצור איזון בין הפגיעה הפוטנציאלית בפרטיות האזרחים עקב השימוש במצלמות אבטחה, לבין הזכות של האזרחים להגן על עצמם ועל רכושם מחשיפה למעשי אלימות ואירועים בעלי סיכון גבוה במקומות ציבוריים, נוצרו כללים מטעם משרד המשפטים להצבת מצלמות אבטחה. מטרת הכללים היא לשים מגבלות על מציבי מצלמות האבטחה כדי למנוע פגיעה בפרטיות האזרחים הבוגרים והקטינים כאחד. הכללים של משרד המשפטים מפרטים חוקים ותקנות הנוגעים לכלל ההיבטים הקשורים להצבת מצלמות אבטחה. תפעול המצלמות ומספר המצלמות המותקנות, המיקום שלהן, זוויות הצילום השונות בזירה בה הן מותקנות, זמני תפעול המצלמות ביום ובלילה ועוד. כל החוקים והתקנות אמורים לפקח על אופן השימוש במצלמות האבטחה המשמשות למעשה כמצלמות למעקב. נייר עמדה לפרסום כללי הצבת מצלמות אבטחה נייר העמדה של משרד המשפטים מכיל את כל הדרישות בגדר חובה המיועדות למי שחפץ בהתקנת מצלמות אבטחה.משרד המשפטים פרסם את הכללים להצבת מצלמות אבטחה בנייר עמדה בו מפורטים על החוקים בקשורים לאופן בו יש להציב את המצלמות וכיצד להשתמש בהן ברחבי ישראל. כמו כן, נייר העמדה ציין נתונים ומידע הקשורים לפעילותן של מצלמות אבטחה במקומות השונים. לאור הביקוש וההיצע, עלות מצלמות האבטחה ירדה, אולם הטכנולוגיות שלהם ממשיכות להתפתח ומציעות למשתמשים דרכים יעילות לשימור ואחסון התוכן המתועד. כמו בכל דבר בחיים, ללא חוקים וכללים מוסדרים, הכאוס והזילות יופיעו. כך גם במקרה של הצבת מצלמות אבטחה. ללא כללים ברורים ומוגדרים, ישנו חשש רב לזכות הפרט של האזרחים. כללי הצבת המצלמות נגזרים מחוק היסוד של כבוד האדם וחירותו. למרות שפעילות הצילום בפומבי אינה דבר עבירה אותו אוסר החוק, ישנו פוטנציאל שבעלי המצלמות ישתמשו במידע המתועד בהן באופן שיפגע בצנעת הפרטיות של הציבור הרחב.
דרישות מבעלי מצלמות אבטחה
בעלי המצלמות נדרשים לספק סקירה המציגה את האיזון בין הדרישה להציב מצלמות אבטחה במקום המיועד לבין רמת הפגיעה הפוטנציאלית בפרטיות האזרחים שיקלעו למקום. על בעלי המצלמות להודיע על הצבתן בכל מקום ואף לפזר שלטים המורים על כך שבמקום האמור מותקנות מצלמות אבטחה. כמו כן, על בעלי המצלמות להפעיל את המצלמות רק לשם הצרכים הנחוצים להם ולא להשתמש בהן מעבר לשעות שאינן רלוונטיות לתיעוד המתרחש בסביבה. מבחינת המצולמים, יש לספק להם נגישות לצפות בתכנים המצולמים בכל עת שיבקשו, במידה והם חוששים לפגיעה בפרטיותם. כמובן שיש לציית לכללים הקובעים כי אין להשתמש בנתונים המצולמים לצרכים שליליים, כמו איומים וסחיטה. את התכנים המצולמים ממצלמות האבטחה יש לשמור ולאחסן במקום מאובטח ומוגן כדי למנוע דליפת מידע של החומר המצולם והגעתו לידיים לא נכונות.
איזון בין חובה לזכויות
למרות שמצד אחד קיימת החובה לספק גישה לצפייה בתכנים המצולמים, מצד שני קיים הצורך ההכרחי ליצור הגבלות על זמינות הנתונים המצולמים. הנגישות לתכנים המצולמים תהיה רק בשל סיבה הגיונית ואישורים מגורמים מתאימים. הגבלת הגישה לתכנים המצולמים במצלמות האבטחה צריכה לבוא לידי ביטוי בשני אופנים. הגבלת הגישה למקום בו התכנים המצולמים נשמרים והגבלת הגישה על ידי שמירה של גורם אנושי או מערכתי למקום בו מאחסנים את המידע המצולם. חשוב לציין שוב שמשרד המשפטים אינו מקל ראש בכל ההיבטים הנוגעים להצבת מצלמות אבטחה, עיקר היום, כאשר הטכנולוגיות המתקדמות מאפשרות לבני אדם לחדור לפרטיות של אחרים ביתר קלות. הזלזול בחובת האזהרה מפני מצלמות אבטחה במקום שקול לעבירה מסוג האזנת סתר המהווה עבירה פלילית על החוק.
סיכום שכדאי לזכור
כללי משרד המשפטים מציגים מקרים פוטנציאליים לפיהם יכולות להיווצר בעיות עקב השימוש בצילומים והקלטות במצלמות אבטחה. לכן, יש לתת את הדגש למקרים בהם מותר לבצע הקלטות וצילומים של אנשים ללא ידיעתם: הפעולה לא מפריעה או מטרידה את המצולמים, הפעולה מתרחשת בפומבי בלבד, אם זהו אזור סגור ברשות היחיד, על האדם המקליט להזהיר את המצולם מפני נוכחות המצלמות, אין עבירה הנובעת מחדירה לצנעת הפרט, אין חשש שהצילום יגרום נזק למצולם, הצילום לא יהיה למטרות מסחריות.
Recent Posts
See AllIP זה לא שם של נזיר סיני אתם יושבים מול איש המכירות שבא להציג בפניכם את מערכת המצלמות החדשה שאתם עומדים לרכוש עבור המשרד, הבניין או...
החלק החשוב הוא דווקא זה שאתם לא רואים כשאתם בוחרים את מערכת המצלמות אותה אתם מעוניינים להתקין, אתם מוצפים במידע טכנולוגי רב, הנוגע בעיקר...